فتة شامى بالكبدة 🍝
مقدمة من الشيف ندى العسال
مدة التحضير 20 دقيقة
مدة الطهى 25 دقيقة
المقادير :-
☆ للكبدة :
ربع كيلو كبدة بقرى
فلفل ألوان احمر واصفر واخضر
فلفل حامى حسب الرغبة
2 ملعقة ك خل
3 فص ثوم مفروم
1 حبة بصل جوليان او شرائح
ملح وفلفل ورشة قرفة
1 ملعقة ص هريسة شطة
☆ للأرز :
كوب ونصف أرز بسمتى
3 كوب ماء مغلى
1 حبة جزر مبشورة
نصف كوب زبيب
ملح
كركم
زيت
☆ خبز عربى مكعبات مقلى او محمص فى الفرن
☆ لصوص الزبادى بالطحينة :
كوب زبادى . 2 ملعقة ك طحينة . 2 فص ثوم . رشة ملح . عصير ليمونة
الطريقة :
- نبدا بتجهيز الأرز ونضع القليل من الزيت فى وعاء عالنار ثم يضاف له الجزر المبشور ويشوح قليلا .
- يضاف الزبيب والأرز ويشوح قليلا مع الجزر ثم يتبل بالملح والكركم والقرفة ويقلب معا .
- يضاف الماء المغلى ضعف كمية الأرز البسمتى ويترك ليغلى على نار عالية ثم نخفض درجة الحرارة تحته ويترك لينضج حوالى 25 دقيقة .
- نجهز الكبدة بوضع القليل من الزيت فى مقلاة عميقة ويترك ليسخن جيدا ثم تضاف له الكبدة مرة واحدة وتترك دون تقليب حتى يتغير لونها وينزل ماؤها وتتشربه مرة أخرى .
- يضاف الخل والتوم للكبدة ويقلب معها ثم يضاف البصل ويقلب حتى يذبل قليلا .
- يضاف الفلفل الألوان كله معا ويقلب مع الكبدة والبصل ثم يضاف الملح والقرفة والكمون والفلفل الاسود وهريسة الشطة ويقلب كل المكونات معا حتى تذبل قليلا وتصبح جاهزة .
- نبدأ بتجهيز الفتة بوضع طبقة من العيش المحمص ثم القليل من صوص الزبادى ثم طبقة الأرز البسمتى وفوقها جزء من الصوص وبعدها الكبدة ثم يزين بباقى الصوص المتبقى او يقدم بجانبها .
- لعمل الصوص يخلط كل مكونات الصوص معا وتقلب واذا احتاجت ان تخفف قليلا فممكن اضافة اللبن او الماء . وبالهنا
■■( ملحوظة : ممكن نعمل الفتة بالأرز المصرى العادى ولكن يكون الماء نفس مقدار كمية الأرز بمعنى لكل كوب أرز كوب او كوب وربع ماء فقط )
مدير مطبخ اذاعة اخبار العرب أ ناهد هشام / مروة جميل عبدالله
مقدمة من الشيف ندى العسال
مدة التحضير 20 دقيقة
مدة الطهى 25 دقيقة
المقادير :-
☆ للكبدة :
ربع كيلو كبدة بقرى
فلفل ألوان احمر واصفر واخضر
فلفل حامى حسب الرغبة
2 ملعقة ك خل
3 فص ثوم مفروم
1 حبة بصل جوليان او شرائح
ملح وفلفل ورشة قرفة
1 ملعقة ص هريسة شطة
☆ للأرز :
كوب ونصف أرز بسمتى
3 كوب ماء مغلى
1 حبة جزر مبشورة
نصف كوب زبيب
ملح
كركم
زيت
☆ خبز عربى مكعبات مقلى او محمص فى الفرن
☆ لصوص الزبادى بالطحينة :
كوب زبادى . 2 ملعقة ك طحينة . 2 فص ثوم . رشة ملح . عصير ليمونة
الطريقة :
- نبدا بتجهيز الأرز ونضع القليل من الزيت فى وعاء عالنار ثم يضاف له الجزر المبشور ويشوح قليلا .
- يضاف الزبيب والأرز ويشوح قليلا مع الجزر ثم يتبل بالملح والكركم والقرفة ويقلب معا .
- يضاف الماء المغلى ضعف كمية الأرز البسمتى ويترك ليغلى على نار عالية ثم نخفض درجة الحرارة تحته ويترك لينضج حوالى 25 دقيقة .
- نجهز الكبدة بوضع القليل من الزيت فى مقلاة عميقة ويترك ليسخن جيدا ثم تضاف له الكبدة مرة واحدة وتترك دون تقليب حتى يتغير لونها وينزل ماؤها وتتشربه مرة أخرى .
- يضاف الخل والتوم للكبدة ويقلب معها ثم يضاف البصل ويقلب حتى يذبل قليلا .
- يضاف الفلفل الألوان كله معا ويقلب مع الكبدة والبصل ثم يضاف الملح والقرفة والكمون والفلفل الاسود وهريسة الشطة ويقلب كل المكونات معا حتى تذبل قليلا وتصبح جاهزة .
- نبدأ بتجهيز الفتة بوضع طبقة من العيش المحمص ثم القليل من صوص الزبادى ثم طبقة الأرز البسمتى وفوقها جزء من الصوص وبعدها الكبدة ثم يزين بباقى الصوص المتبقى او يقدم بجانبها .
- لعمل الصوص يخلط كل مكونات الصوص معا وتقلب واذا احتاجت ان تخفف قليلا فممكن اضافة اللبن او الماء . وبالهنا
■■( ملحوظة : ممكن نعمل الفتة بالأرز المصرى العادى ولكن يكون الماء نفس مقدار كمية الأرز بمعنى لكل كوب أرز كوب او كوب وربع ماء فقط )
مدير مطبخ اذاعة اخبار العرب أ ناهد هشام / مروة جميل عبدالله
ليست هناك تعليقات:
إرسال تعليق