اسم الوصفه / الفايش الصعيدى
مقدمه من / الشيف مرمر
المقادير
كيلو دقيق
2 كوب زبدة أو سمنه
حوالي لتر حليب
ملعقة كبيرة كركم
3 ملاعق سمسم مطحون او حمص السبوع مطحون
١/٢ كوب سكر
رشة ملح
معلقه كبيره محلب مطحون
٢ كوب دقيق
بديل المحلب (معلقة لبن بودر )
برطمان زجاجى نظيف ومحكم الغلق
أول حاجة نعمل خميرة الحليب بأن نضع السمسم المطحون او حمص السبوع في برطمان
نغلي كوب لبن (حليب ) ونضعه فور غليانه على السمسم او الحمص اللي في البرطمان مع معلقة سكر
نغطي البرطمان كويس ويلف جديدا في قماش أو فوط مطبخ نظيفه وتوضع في مكان لايصل اليه أي هواء ( فى دولاب المطبخ او الفرن )
ليتخمر ويأخذ التخمير 24 ساعة في الصيف ويومين في الشتاء وأحسن وقت لعمله في الصيف
أنا كنت كل كام ساعة أدفي فرن البوتاجاز واطفيها وأحطها ملفوفة بالقماش علشان تختمر .
المهم اختمرت والنتيجة بتكون يتكون قرص على وجه الحليب اللي في البرطمان
بيكون واضح انها في حالة تخمر مثل الصوره
💥 نعمل عجينة الخميرة 💥
فى بوله نضع 2 كوب دقيق و نضع عليهم الخميرة ( خميرة الحمص ) ونعجنهم ونغطيها ونتركها حتى تختمر وبيختلف
وقت التخمر حسب الجو ( حوالى ساعه فى الصيف وساعتين فى الشتاء )
💥وبعد التخمير نبتدي عمل العجينة 💥
نضع باقي الحليب مع الزبدة أو السمن مع السكر والكركم على النار لتدفئته فقط
نضع الدقيق مع المحلب ورشة الملح في طبق العجن ثم يعجن بخليط الحليب وهو دافىء ويعجن ثم نضع الخميرة
نعجن العجين جيدا حتى تختفي الخميرة ( يتكون معاكى عجينه طريه مش بتلزق ) هكذا وتترك حتى تختمر ساعه
بعد أن تختمر تكون جاهزه على التشكيل
تدهن الصواني بالسمن جيدا ثم تشكل اقراص او رول هكذا وكل مرة تدهن اليد بالسمن جيدا
وتترك برضة لتختمر ١/٢ ساعه
ثم نسخن الفرن جيدا على 200 ثم نضع الصينية وبعد أن تستوا وتتحمر حوالى ( ١/٣ ساعه او حسب الفرن )تخرج من الفرن وتترك لتبرد خالص ثم تقطع شرايح رفيعه
و يرص مرة تانية بالصوانى وتوضع في فرن هادي حتي تحمروتتحمص
ممكن تترك الى تانى يوم ثم تقطع شرايح وتتدخل الفرن لتتحمص
يارب يكون عجبكم أنا عارفة ان خطواته كتير معلش بس التتيجه هتعجبك ان شاء الله
💥ملحوظة 💥
لاتضاف أي خميرة غير خميرة الحليب حتى لا يتغير الطعم
مقدمه من / الشيف مرمر
المقادير
كيلو دقيق
2 كوب زبدة أو سمنه
حوالي لتر حليب
ملعقة كبيرة كركم
3 ملاعق سمسم مطحون او حمص السبوع مطحون
١/٢ كوب سكر
رشة ملح
معلقه كبيره محلب مطحون
٢ كوب دقيق
بديل المحلب (معلقة لبن بودر )
برطمان زجاجى نظيف ومحكم الغلق
أول حاجة نعمل خميرة الحليب بأن نضع السمسم المطحون او حمص السبوع في برطمان
نغلي كوب لبن (حليب ) ونضعه فور غليانه على السمسم او الحمص اللي في البرطمان مع معلقة سكر
نغطي البرطمان كويس ويلف جديدا في قماش أو فوط مطبخ نظيفه وتوضع في مكان لايصل اليه أي هواء ( فى دولاب المطبخ او الفرن )
ليتخمر ويأخذ التخمير 24 ساعة في الصيف ويومين في الشتاء وأحسن وقت لعمله في الصيف
أنا كنت كل كام ساعة أدفي فرن البوتاجاز واطفيها وأحطها ملفوفة بالقماش علشان تختمر .
المهم اختمرت والنتيجة بتكون يتكون قرص على وجه الحليب اللي في البرطمان
بيكون واضح انها في حالة تخمر مثل الصوره
💥 نعمل عجينة الخميرة 💥
فى بوله نضع 2 كوب دقيق و نضع عليهم الخميرة ( خميرة الحمص ) ونعجنهم ونغطيها ونتركها حتى تختمر وبيختلف
وقت التخمر حسب الجو ( حوالى ساعه فى الصيف وساعتين فى الشتاء )
💥وبعد التخمير نبتدي عمل العجينة 💥
نضع باقي الحليب مع الزبدة أو السمن مع السكر والكركم على النار لتدفئته فقط
نضع الدقيق مع المحلب ورشة الملح في طبق العجن ثم يعجن بخليط الحليب وهو دافىء ويعجن ثم نضع الخميرة
نعجن العجين جيدا حتى تختفي الخميرة ( يتكون معاكى عجينه طريه مش بتلزق ) هكذا وتترك حتى تختمر ساعه
بعد أن تختمر تكون جاهزه على التشكيل
تدهن الصواني بالسمن جيدا ثم تشكل اقراص او رول هكذا وكل مرة تدهن اليد بالسمن جيدا
وتترك برضة لتختمر ١/٢ ساعه
ثم نسخن الفرن جيدا على 200 ثم نضع الصينية وبعد أن تستوا وتتحمر حوالى ( ١/٣ ساعه او حسب الفرن )تخرج من الفرن وتترك لتبرد خالص ثم تقطع شرايح رفيعه
و يرص مرة تانية بالصوانى وتوضع في فرن هادي حتي تحمروتتحمص
ممكن تترك الى تانى يوم ثم تقطع شرايح وتتدخل الفرن لتتحمص
يارب يكون عجبكم أنا عارفة ان خطواته كتير معلش بس التتيجه هتعجبك ان شاء الله
💥ملحوظة 💥
لاتضاف أي خميرة غير خميرة الحليب حتى لا يتغير الطعم
طيب انا مش عندي محلب ومفيش حد عندي بيبيع المحلب ايه البديل ومش عندي للبن بوردر
ردحذف